Особливості столового етикету від Марії Грицай

Онлайн-навчання на факультеті готельно-ресторанного і туристичного бізнесу – цікаве та різноманітне. Воно вимагає нових знань та умінь, швидкого реагування, обрання дієвих інструментів для проведення занять. ФГРіТБ крокує в ногу з часом.

Днями першокурсники взяли участь у пізнавальному онлайн-практикумі експерта із сучасного етикету, випускниці Австрійської вищої школи етикету, учасниці «МастерШеф 9» і зіркової випускниці ФГРіТБ Марії Грицай. Запросила відому гостю на фахову зустріч доцент Університету культури Аліна Поплавська.

Марія Грицай є активною користувачкою соціальних мереж, що під час пандемії досить актуально. Веде власний блог з етикету, де розповідає підписникам про норми поведінки в публічних місцях, дрес-код і стиль.

Відповідно до програми навчального курсу майстер-клас був присвячений темі «Столовий етикет. Сервірування столу. Відмінності англійської та французької сервіровки».

Заняття відбувалось на двох онлайн-платформах: спеціалізовано для студентів та у прямому ефірі на офіційній інстаграм-сторінці факультету готельно-ресторанного і туристичного бізнесу.

Упродовж онлайн-зустрічі зі студентами Марія розкрила всі тонкощі столового етикету, а також наочно продемонструвала правила сервірування та поводження у ресторанних закладах високого рівня.

Експерт розглянула особливості сервірування за французьким та англійським стилями. Крім того, зосередила увагу молоді на різновидах столових приборів і їхньому призначенні. Для кращого сприйняття матеріалу на майстер-клас принесла власну ексклюзивну колекцію та наочно показала, як користуватись приладдям.

Учасники онлайн-практикуму мали змогу ознайомитися з використанням окремої ложки для оливок, спробували споживати виноград за допомогою спеціальних ножиць, а шпроти та іншу дрібну рибку – їсти спеціальною виделкою, також навчилися розрізняти прибори для риби та ракоподібних, насолоджуватись десертом із різних видів тарілок та засвоїли, як потрібно поводити себе за столом під час світської бесіди.

Сучасний етикет – це своєрідний кодекс хороших манер і правил поведінки, вважає Марія Грицай. Тож на продуктивному майстер-класі студентська молодь та підписники соціальних мереж дізналися, як правильно знайомитися, вітати одне одного, влаштовувати дипломатичний та інші офіційні прийоми, організовувати сімейне свято і сервірувати святковий стіл.

По завершенні практикуму спікер розіграла серед студентів і підписників місце у своєму марафоні з етикету та презентувала кожному, хто був активним протягом всієї онлайн-зустрічі, тематичну презентацію з основ етикету і сервісу.

Онлайн-навчання – це виклик сучасності, але на факультеті готельно-ресторанного і туристичного бізнесу студенти та викладачі готові до змін!