КУК&КНУКіМ: «Twórczy Opór» у Кракові

 

Патріотична молодь КУК&КНУКіМ презентувала антивоєнні плакати на міжнародній виставці «Twórczy Opór» у Польщі, влаштувавши доброчинну акцію на підтримку Збройних Сил України.

Кураторами події стали заслужений художник України, старший викладач кафедри графічного дизайну Університету культури Андрій Будник і молодший науковий співробітник Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського Олена Донець, які згуртували талановиту молодь факультетів дизайну і реклами КУК&КНУКіМ довкола реалізації мистецького проєкту.

 

 

52 повноформатні плакати розміром 90х60 см від 39 студентів і педагогів представили у галереї Кракова – Galeria Sztuki ‘W Przyziemiu’, де, передусім, в образі щирої подруги України виступає Польща, яка підставляє своє плече у скрутну хвилину.

 

 

 

 

Створюючи графічні зображення, митці розкрили теми звитяги, мужності і героїзму Збройних Сил України, ницьості антигероїв загарбницької війни, зрадників-колаборантів, «змалювали» варварство окупантів і нищення ними пам’яток української культури.

 

 

В окремих творах символами відображена подяка польському народові за допомогу, прихисток українських жінок і дітей.

 

 

Загалом, антивоєнний корпус плакатів є результатом діяльності групи «Креативний спротив КНУКіМ / КУК» у Телеграм, яку було створено викладачами і студентами з метою мистецького опору військовій агресії рф.

 

 

На вернісажі були присутні поважні гості. Виставці вдалося отримати «почесний патронат» події від польського сенатора, заступника голови сенатської комісії з питань культури, Єжи Федоровича. Високу оцінку студентським творам надав професор з ASP (Akademia Sztuk Pięknych), керівник кафедри дизайну плакатів Міхал Яндура. На відкритті був присутній і професор Краківського технологічного університету Збігнєв Латала, який очолює кафедру промислового дизайну. Україну представляли викладачі і студенти КУК та КНУКіМ, які зараз перебувають у Польщі, Оксана Чуєва, Ольга Лозько, Катерина Мусієнко, Анастасія Носкова.

 

 

Студенти-графіки, користуючись нагодою, розповіли про емоційну складову антивоєнних творів, звернувшись до громадян Польщі та інших країн Європи із словами подяки, утім особливі меседжі все ж звучали на адресу українських військових, про хоробрість, відчайдушність, міць і незламність ЗСУ.

Експозиція «Twórczy Opór» триватиме у Кракові до 20 травня. Зібрані кошти під час виставки передадуть Збройним Силам України, які продовжують мужньо боронити рідну країну від рашистської навали.

Консультація
Заповни форму і наші консультанти швидко та якісно нададуть тобі будь-яку інформацію зручним для тебе способом комунікації.

    [_date] [_time]