На факультеті готельно-ресторанного і туристичного бізнесу відбулась гастрономічна зустріч з дискусією на тему: «Ресторани під час війни: перспективи та глобальні тенденції» з керуючим партнером ресторанної компанії Restetika, президентом Асоціації кулінарів України Андрієм Магалецьким.
Організаторка зустрічі – доцентка кафедри готельно-ресторанного і туристичного бізнесу Світлана Пересічна.
Андрій провів для студентів майстер-клас із приготування відомого десерту «Панакота» за власним, дещо видозміненим, авторським рецептом і розкрив його секретну технологію.
Під час створення вишуканої десертної страви гість розповів молоді про тренди і тенденції, що нині переважають у ресторанному бізнесі та з якими складнощами доводиться стикатися рестораторам під час війни.
«Ресторанний бізнес – це не просто про страви, напої, дегустації, це завжди про математику. У вашій роботі як керівника має бути більше аналітики. Будь-які ваші рішення повинні ґрунтуватися не на інтуїції чи бажанні, а на цифрах. Хороший керівник пройшов усі операційні процеси (від офіціанта до кухаря) і знає, як це працює в реальності, та вміє рахувати гроші», – зауважив пан Магалецький.
Також спікер висвітлив головні чинники, що додають «головного болю» рестораторам під час війни. Він наголосив, що ресторанний бізнес наразі переживає дуже важкі часи. Багато ресторанів, на жаль, закрилися. Ті компанії, які все ж змогли адаптуватися, скоріш за все, виживуть і надалі.
Тож серед основних челенджів, які виникають у ресторанів є:
Щодо особливостей ресторанного ринку Андрій виокремив не менш важливі принципи, які розклав за пунктами.
Після всіх істотних викликів, які зараз виникають у ресторанному бізнесі, Андрій Магалецький назвав і визначальні оптимістичні прогнози, що в подальшому чекають на нашу країну після перемоги.
За його словами, Україна стане туристичною дестинацією номер 1, і відповідно, туристичним клондайком, у тому числі в сенсі гастро-туризму. Українська кухня за рахунок інтересу до України – вже стає хайповою в усьому світі. В Україну зайдуть іноземні інвестори – найбільші ресторанні компанії. Українці, які повернуться з-за кордону і там працювали, привезуть із собою нові скіли і знання. Українські ресторани – точно потраплять в поле зору міжнародних ресторанних рейтингів. З’являться нові економічні можливості від дії угоди про асоційоване членство в ЄС. Україна отримає мільярдні інвестиції на відновлення, в тому числі і для сфери гостинності.