Відкриття виставки «Рік НЕЗЛАМНОСТІ»

 

До річниці протистояння України воєнній агресії рф відбулось відкриття масштабної виставки творів студентської плакатної телеграм-групи «Креативний супротив» КНУКіМ\КУК факультету дизайну і реклами – «РІК НЕЗЛАМНОСТІ».

Презентація проходила в Центральному будинку художника Національної Спілки Художників України, де і розміщена експозиція.

На вернісаж попри чотири тривоги завітали високоповажні гості – радник-консул Консульського відділу Посольства Республіки Польща в Україні пан Яцек Гоцловський, заслужений журналіст України Сергій Комісаров, директор Дирекції виставок Національної Спілки Художників України Ігор Волощук, педагоги кафедри графічного дизайну університету культури, відомі дизайнери і художники, які висловили своє захоплення унікальними проєктами й наголосили, що молодь впевнено тримає мистецький фронт, продовжуючи творити в умовах війни.

Студенти у свою чергу заявили, що наснаги для втілення задумів їм додає віра в перемогу України і мир, який обов’язково запанує на рідній землі.

image image image

За рік автори розробили понад 200 плакатів, колажів, ілюстрацій, айдентики. Оригінальні твори графічного дизайну представлені за окремими тематичними напрямами, виразно відображаючи певний емоційний стан митців і всіх українців.

Золотий фонд «Креативного супротиву» – студентські плакатні проєкти «На сніданок була війна – 1, 2, 3» (куратори – Андрій Будник, Юлія Трохимчук). «За межами» – колажне мистецтво на тему антицивілізаційного характеру війни і російської агресії (куратори – Андрій Будник, Анна Лавреха). Рефлексією української молоді на трагічні події є колекція ілюстрацій «UKRИТТЯ» (куратори – Валентина Дворнік, Анастасія Кузьменко).

Плакатний проєкт про особистостей, які пов’язують польський і український народи, – «Україна-Польща. Об’єднані спільною долею» (куратори – Андрій Будник, Олена Донець).

image image image

Варто наголосити, що виставка «РІК НЕЗЛАМНОСТІ» також приурочена до річниці створення на факультеті дизайну і реклами телеграм-групи «Креативний супротив».

«Проєкт є своєрідним звітом дизайнерського опору російській агресії, яка триває вже рік. Переважну більшість творів було зроблено в межах діяльності групи «Креативний супротив», створеної 3-го березня 2022 року у Телеграм для координації зусиль студентської молоді двох київських закладів вищої освіти – КНУКіМ і КУК», – поділився куратор проєктів, викладач кафедри графічного дизайну КНУКіМ, голова секції плаката і графічного дизайну Київської організації Національної спілки художників України (КОНСХУ) Андрій Будник.

Перші виставки «Креативного супротиву» відбувалися на початку війни у пунктах територіальної оборони і на позиціях армії – там, де плакати виконували свою пряму функцію й були справжньою зброєю в руках українських захисників, надихали їх на боротьбу з ворогом.

Упродовж року твори вже експонувалися в бібліотеках, музеях, галереях українських міст – Києва, Хмельницького, Козятина, Одеси, Ужгорода, Львова. Молодь безпосередню брала участь в організації і проведенні виставок: вона самостійно обирала назву події і склад експозиції. Побачили студентські твори і за кордоном: в Австралії, Болгарії, Нідерландах, Польщі, США та Швеції.

 

 

Триватиме виставка «РІК НЕЗЛАМНОСТІ» до 10 березня, тож ознайомитись із проєктами студентів-дизайнерів університету культури можна за адресою – м. Київ, Львівська площа, Центральний будинок художника НСХУ, вул. Січових Стрільців, 1-5.

Консультація
Заповни форму і наші консультанти швидко та якісно нададуть тобі будь-яку інформацію зручним для тебе способом комунікації.

    [_date] [_time]